Toekomst Soestdijk (oktober 2016).
Ook op Paleis Soestdijk wordt een tentoonstelling gewijd aan zijn beroemde bewoonster Anna Pavlovna, die hier 200 jaar geleden als bruid van kroonprins Willem haar entree maakte. Onder een paar onaanzienlijke grafstenen nabij de fonteinmolen in het park rusten nog de stoffelijke resten van haar hondjes. Het zal voorlopig wel de laatste tentoonstelling zijn die in Soestdijk te zien is (nog tot 8 januari 2017).
Volgend jaar wordt een van de drie ingediende plannen voor de exploitatie van Soestdijk gekozen. Dan sluit het gehele paleiscomplex voor een ingrijpende en langdurige restauratie.
Tekening van Mecanoo/Eden Soestdijk waarop o.m. het voorplein, de oranjerie en de voetgangers/fietsentunnel zijn aangegeven
Helaas zijn mijn plannen om van Soestdijk een museum van de 19de eeuw te maken niet gekozen. Het was ook geen winstgevend plan en op zoiets zit Rijksgebouwendienst niet te wachten. Het heeft geen zin om te blijven treuren. Protesten of ironie – zoals je in veel kranten kunt lezen - werken niet in het voordeel van de toekomst van het paleis. Beter is het de gekozen plannen naar vermogen in de beste richting te buigen. Wat mij betreft is Eden Soestdijk de mooiste mogelijkheid voor de toekomst van paleis en landgoed. Omdat het geplande biodome helemaal achterin het park zal verrijzen, blijven er mogelijkheden over om – zoals vrijwel iedereen wil – aandacht te besteden aan de rijke historie van Soestdijk.
Het gebouw en de tuinen van Zocher worden in hun oorspronkelijke schoonheid gereconstrueerd. Via een tunnel onder de Amsterdamse Straatweg door komt er dan een verbinding met de Koningslaan en de Naald van Waterloo. Deze werd ooit door koningin – weduwe Anna Pavlovna met haar Russische gasten in een rijtuig bezocht, om daar aan de voet van de obelisk te mijmeren over de heldendaden van haar overleden man. Zie over de drie plannen https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/10/25/drie-plannen-voor-soestdijk-door-naar-laatste-ronde