Geïdealiseerde middeleeuwen

roman de la roseIllustratie uit Le Roman de la Rose, lievelingsproza van de tsaren.
Copyright: State Hermitage Museum St. Petersburg

In donkere tijden is het rustgevend om weg te dromen in mooie tijdperken van weleer. De middeleeuwen vormen het ideale decor. Je kunt mijmeren over het kasteel van koning Arthur, door de besloten tuinen van de 'Roman de la Rose' dwalen of met Parzival in zijn zwanenbootje over de Rijn varen.

Ridders aan de Amstel

harnassenCopyright: State Hermitage Museum St. Petersburg

'Romanovs in de ban van de ridders' is de titel van de nieuwe tentoonstelling in Museum Hermitage aan de Amstel. In de eerste zaal worden de bezoekers meteen overdonderd door een riddertoernooi met paarden, harnassen, banieren en wapengekletter. Je hoort het opgewonden publiek vanaf de tribunes schreeuwen. Voor volwassenen en kinderen is dit een historisch festijn dat je in de middeleeuwen verplaatst. Echt iets voor de lange kerstvakantie. Als iedereen zich tenminste aan de veiligheidsvoorschriften houdt.
In de prachtig uitgevoerde catalogus schreef ik – als enige niet-Rus - een artikel: 'De Willem II-gotiek. Een Oranjevorst die dweepte met de middeleeuwen'.

neogothiek kneuterdijkDe neo-gotische aanbouwen achter Paleis Kneuterdijk

Als student in Oxford maakte de erfprins van Oranje kennis met de neo-gotische architectuur. Zijn liefde voor de riddertijd ontvlamde en bleef hem levenslang bezielen. Later ontwierp hij achter Paleis Kneuterdijk neo-gotische aanbouwen met spitsbogen, roosvensters en traptorentjes. Ze moesten wegens bouwvalligheid spoedig worden gesloopt. Op de Gotische Zaal na. Deze hield stand tegen regenbuien omdat het dak werd afgedekt met loden platen.

Madonna met kindMadonna met Kind, Limoges, koper. Ca. 1250
Copyright: State Hermitage Museum St. Petersburg

Felle tegenstellingen

Bij het onderzoek voor mijn boek 'Johanna en Margaretha Gravinnen van Vlaanderen Prinsessen van Constantinopel' kwam ik heel dicht bij de mens in de Hoge Middeleeuwen. Het is een tijdperk van de felste tegenstellingen: hardvochtige terechtstellingen en diepe vroomheid, vrouwenmishandeling en de ontluikende hoofse liefde. Om er meer van te begrijpen zorgt het lezen van 13de eeuwse literatuur voor opheldering. Achterin mijn boek vindt u een literatuurlijst.

RoomskoningNeo-gotisch beeldje van Roomskoning Willem II Graaf van Holland
door Pierre Cuypers op het Binnenhof in Den Haag.

Fatale toernooien van Hollandse Graven

Ons koninkrijk kent veertien heersende vorsten en vorstinnen uit het Huis Oranje-Nassau. Maar voordat de jonge prins Willem van Oranje in 1544 zijn intocht hield, heersten hier meer dan veertig Graven en Gravinnen uit het soevereine Hollandse gravenhuis. Ik heb een aantal van hun bloedstollende biografieën in mijn boek verwerkt: Floris IV sneuvelde tijdens een toernooi en liet zijn gemalin met twee zonen achter: Willem II Graaf van Holland en zijn broer Floris. Je zou denken dat Floris wel iets geleerd had van de roekeloosheid van zijn vader. Maar ook Floris sneuvelde tijdens een toernooi.

Margaret I Countess of Flanders

19de eeuwse afbeelding van Margaretha Gravin van Vlaanderen Prinses van Constantinopel

Toernooiverbod

De Engelse koningen verboden het houden van toernooien in het Britse koninkrijk. De Franse koning Philippe II Auguste liet zijn zoon bij de ridderslag zweren dat hij nooit deel zou nemen aan een toernooi. Maar elke lente barstten de wrede feestelijkheden weer los. Extra tragisch was het lot van de oudste zoon van Margaretha Gravin van Vlaanderen. De mooie jonge ridder overleefde de Zevende Kruistocht maar vond tijdens een toernooi in Trazégnie voor de ogen van zijn moeder een zinloze dood.

reliefHaut-reliëf met Sint Joris die prinses Cleodolinda redt van de draak
Zuid-Duitsland of Nederlanden, 1400–50
Ivoor, h 15,5, breedte onderaan 6 cm

Copyright: State Hermitage Museum St. Petersburg

Verfijnde kunst

Op de tentoonstelling in de Hermitage zijn prachtige geciseleerde harnassen, zwaarden en schilden te zien. Je vergeet bijna dat het attributen voor een moorddadige sport zijn. Heel verfijnd daarentegen zijn de verstilde objecten van de Russische verzamelaar Bazilevskli: kunstig bewerkte gouden en zilveren reliekschrijntjes, vergulde heiligenbeelden, beschilderd keramiek en ivoren plaquettes waarin met eindeloos geduld heiligenlevens werden uitgesneden.

Een winter vol verhalen

0b655c4d e7d8 4c34 8a6c 9c5e0f9c80d9

Toen duidelijk werd dat ons een winter van veel thuiszitten te wachten stond, kwam uitgever Geurt Gaarlandt van uitgeverij Balans op het briljante idee om een groot aantal geliefde auteurs om een wintervertelling te vragen en ons al lezend 'de winter door te helpen'. Het resultaat is een heerlijk, dik afwisselend boek met verhalen van ruim vijftig auteurs. Van Jeroen Brouwers tot Nelleke Noordervliet en van Cees Nootenboom tot Wim Hazeu. Allemaal alfabetisch gerangschikt: u vindt mijn verhaal dus tussen de bijdrage van Peter Buwalda en die van Adriaan van Dis in. Een welkom wintercadeau (gebonden 25 euro).

Gesprekken met leesclubs

Klik op mijn lezingenagenda voor de komende lezingen. Nieuw: Lees hoe leesclubs een Zoomsessie kunnen plannen zodat de deelnemers thuis over mijn boeken kunnen praten.

omslag Johanna en Margaretha

Uit enkele Recensies

Het Geschiedenis Magazine (GM) van april/mei schreef de historicus Henk Slechte een recensie waarin hij de dubbelbiografie Johanna en Margaretha Gravinnen van Vlaanderen Prinsessen van Constantinpel een 'indrukwekkend boek' noemt. Over de 13de eeuw schrijft hij: 'Thera Coppens neemt de lezers overtuigend mee in deze indringende biografie die leest als een spannende historische roman'.

Filmscenario
In het Historisch Nieuwsblad van maart 2020 wordt onder de kop De dochters van de keizer mijn boek lovend besproken. De recensent schrijft: 'Het levensverhaal van de twee dochters van graaf Boudewijn IX van Vlaanderen en Henegouwen leent zich zonder meer voor een spannend filmscenario'.

Trouw
Lees ook de recensie uit TROUW van zaterdag 7 december waarvan ik de samenvatting aan het slot citeer: 'De reikwijdte van Coppens' oeuvre beslaat inmiddels zo ongeveer het hele afgelopen millennium. Des te bewonderenswaardiger is het dan ook dat 'Johanna en Margaretha' zo'n rijkgeschakeerd beeld van de vroege dertiende eeuw geeft. Zo erudiet zijn, en dan bijzondere vrouwen van alle tijden in hun overweldigende geschiedenissen plaatsen, dat kan in Nederland alleen Thera Coppens.'
Zie verder voor recensies en interviews deze site onder BOEKEN.

berceau

Rubriek: Wandelen door het verleden

In de vorige aflevering van Nieuws wandelde ik met u door de Oud-Hollandse tuinen van Kasteel Sypestein. Deze winter neem ik u mee op een wandeling door het historische Baarnse Bos. We vertrekken bij Eethuis Café De Generaal in Baarn, 19de eeuws stationnetje met Koninklijke Wachtkamer die in betere tijden bezocht kan worden. Wandel door het prachtige bos, waarin ik bijna elke morgen de dag begin, naar de Grote Kom. Het bos werd aangelegd voor de rijke Amsterdamse patriciërsfamilies Bicker en Deutz. Ze waren verwant aan de bewoners van Soestdijk. De buitenplaats die de kern van het landgoed vormde heet De Eult en lag tegenover Soestdijk. De Grote Kom is kort geleden gerestaureerd en lijkt een beetje op Jardin du Luxembourg, want soms waait er een vleugje Parijse charme over het water.

Boomzwam2

Een brede laan met hoog opgaande oude beuken leidt van de Grote Kom naar de Kleine Kom, daar begint de lange, schaduwrijke berceau. Daarin konden de bewoners van De Eult en Soestdijk 's zomers wandelen zonder hun gelaat te verbranden. De loofgang of berceau kronkelt door het majestueuze woud waarin elke dag iets anders opvalt. Aan het begin van de herfst werd een van de beelden die om de Grote Kom staan bezocht door een goudkleurige boomzwam die als een wulpse corsage uit haar boesem opdook.

Vandaar wandel ik vaak naar De Troon of de Emmabank, waar de moeder van Koningin Wilhelmina graag onder haar parasol zat uit te rusten. Natuur en verleden vormen hier een eenheid die altijd toegankelijk is. Lees er meer over in mijn boek Baarnse Lusthoven en hun bewoners.

Lezingen met muziek

102255 050 11AFE644Koningin Blanche en haar minnezanger

Als er door corona geen roet in het eten wordt gegooid zal ik op zaterdagmiddag 12 december om 14.00 uur in het auditorium van de Hermitage de eerste lezing houden over de hoge middeleeuwen, omlijst door troubadoursliederen door Musick's Monument. Op zaterdagmiddag 16 januari volgen er nog twee. Houd bij het reserveren van uw toegangsticket rekening met een tijdslot. Vergeet niet van tevoren een zitplaats in het auditorium voor de lezing te reserveren want het aanbod is beperkt. Via live stream kunt u mijn programma ook elders in het museum volgen.

Luister hier naar het mooie lied dat Thibaud le Chansonnier, volle neef van Johanna en Margaretha schreef.

Op YouTube vindt u meer werk van Music's Monument


Thera Coppens december 2020

 

margaretafolder1Lezingenagenda

Nieuwe gasten melden zich aan

Toekomst Historisch Toerisme Bureau

U kunt ons volgen op Facebook

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

Een winter vol verhalen * rubriek: Wandelen door het verleden * Lezingen met muziek

zilverenkoets2

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn T. 035 5422091 E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top