In 1465 verrees in de dichte wouden van het zuidoosten van de huidige provincie Groningen een klooster voor de Orde van het Heilig Kruis: Domus Novae Lucis. Dit 'Huis van het Nieuwe Licht' bleef als door een wonder bewaard.

KTA FOTOext

Programma:

Voor de meeste gasten is CS Amersfoort makkelijk bereikbaar, vandaar vertrekt om 9 uur onze touringcar. Om 10.15 uur arriveren we bij de voormalige watertoren De Koperen Hoogte aan de A 28 bij Zwolle. Dit markante monument is omgetoverd tot een multifunctioneel complex. Hier kunnen de gasten uit het noorden en oosten van het land zich bij ons voegen. We drinken koffie in het luxe Restaurant De Serre aan het water en rijden vervolgens naar Ter Apel. Onderweg vertelt Thera Coppens u over het kloosterleven en toont de dvd 'God in de tuin' de documentaire die ze maakte voor KRO/VRT. Bij aankomst in het klooster gaan we eerst naar de kapittelzaal waar kunsthistorica Pauline de Nijs die historisch onderzoek deed naar de vele middeleeuwse kloosters in Groningen, een inleiding houdt. Daarna volgt het eerste deel van de rondleiding o.l.v. twee gidsen.Om 13.00 uur wandelen we naar restaurant Boschhuis voor een warme lunch met een glas wijn.

Na de lunch maken we een wandeling door het landschapspark naast het klooster en bezichtigen de kloosterkerk met zijn doxaal, waarvan er nog maar heel weinig in ons land bewaard bleven. U kunt er genieten van orgelspel door Klaas Koopman.

Grote Pimpernel NV

De pandhof met zijn kruiden, planten en bloemen wordt al tientallen jaren verzorgd door hovenier Allie Eenjes. Hij vertelt u met liefde over de prille gewassen in hun bedden. Na afloop drinken we thee in het Boschhuis en rijden terug naar De Koperen Hoogte waar we ca 17.00 uur van een aantal gasten afscheid nemen. Vijf kwartier later arriveren we bij CS Amersfoort.
Prijs in overleg.

NB
Wilt u (als u lid van MJK bent) uw museumjaarkaart of andere kortingskaarten svp meenemen?

Routebeschrijving:
Als u in Amersfoort wilt opstappen raden we u aan om een trein te vroeg te nemen zodat we in elk geval op de afgesproken tijd (9.00 uur) kunnen vertrekken.
Uit het CS komend slaat u rechtsaf en loopt langs de stadsbussen onder de poort door van het grote gebouw naar de parkeerplaats voor touringcars. Daar wachten we met de touringcar van Eemland reizen op u.

Als u zich bij de Koperen Hoogte bij ons wilt voegen neemt u vanuit het zuiden/westen de A 28 naar Zwolle en rijdt vervolgens richting Groningen/Meppel. U neemt afrit 22 (richting Dedemsvaart/Nieuwleusen) en gaat onder aan de afrit linksaf. Bij de stoplichten gaat u weer linksaf en ook bij de volgende stoplichten gaat u links. Let op dat u niet verder de A 28 op rijdt maar dat u direct rechts de parallelweg (lichtmisweg) op rijdt. Hier ziet u het parkeerterrein van de watertoren De Koperen Hoogte.

Vanuit het noorden:
U volgt de A 28 richting Zwolle en neemt afrit 22. Onderaan de afrit gaat u linksaf. Bij de stoplichten gaat u rechtdoor.
Let op dat u niet verder de A 28 op rijdt maar dat u direct rechts de parallelweg (Lichtmisweg) op rijdt. Hier ziet u het parkeerterrein van De Koperen Hoogte.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top