De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder

OmslagSuzanne

Programma:
We ontvangen u 's morgens om 10 uur in de Gasthuiskapel in Zaltbommel (vlakbij ruime gratis Parking) met koffie en een Bommelse specialiteit.
Thera Coppens houdt hier een lezing met powerpointbeelden over Suzanne Leenhoff, de dochter van de beiaardier van de Gasthuistoren, die door haar uitzonderlijke muzikale talenten door Franz Liszt naar Parijs werd verwezen om daar haar opleiding te voltooien.
De auteur heeft na jarenlange studie in archieven spectaculaire vondsten gedaan die de visie op Suzannes leven en huwelijk ingrijpend gaan veranderen.

Paula Bär-Giese zal op de Erardvleugel, die waarschijnlijk nog door Liszt in Parijs werd bespeeld, een muziekprogramma ten gehore brengen met werken die door beroemde componisten en dichters aan Suzanne werden opgedragen of door haar werden gespeeld en gezongen.

Om 12 uur onderbreken we het programma om aan de voet van de Gasthuistoren te luisteren naar het carillon (Hemonyklokken), die speciaal voor ons door Wout van der Linden wordt bespeeld. De auteur signeert daarna bij een apéritiefje haar boeken.

Van de Gasthuiskapel wandelen we naar het mooie, historische Stadhuis op de Markt. De lunch wordt bij wijze van feestelijke uitzondering voor ons geserveerd in de trouwzaal waar Suzanne Leenhoff op 28 oktober 1863 huwde met de Franse schilder Edouard Manet.
Hoewel er uit dit huwelijk geen kinderen werden geboren was de combinatie van muziek en schilderkunst buitengewoon vruchtbaar. Edouard Manet staat met Rembrandt, Vermeer en Van Gogh het hoogst op de wereldlijst van geliefde schilders.
Suzanne Leenhoff werd zijn meest geschilderde model. Ze verkeerde in kringen van Chabrier, Saint-Saëns, Baudelaire, Zola, Verlaine, Berthe Morisot, Monet, Renoir, Degas e.a.

Na deze gedenkwaardige lunch wandelen we langs historische panden (het huis van de familie Philips waar Karl Marx vaak logeerde) naar de gotische Sint-Maartenskerk. Hier sloten Suzanne en Edouard hun kerkelijk huwelijk. Wout van der Linden bespeelt het orgel waarop de vader van Suzanne zondags de diensten begeleidde. De rondleiding door de kerk wordt gevolgd door een bezoek aan het Museum Stadskasteel in de Nonnenstraat, waar de ouders van Suzanne vlak naast woonden. Hier drinken we thee en nemen ca 16. 45 uur afscheid (van daar is het ca 20 minuten lopen naar het station van Zaltbommel).
De prijs van deze dagtocht is ca € 78 p.p.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top