In de middeleeuwen was Amersfoort een belangrijke bedevaartplaats. Duizenden pelgrims trokken jaarlijks naar de stad om bij het wonderdadige beeldje van Onze Lieve Vrouwe van de wateren troost en genezing te vinden.
Het beeldje is na meer dan vijf eeuwen bijna tot stof vergaan en de laatste bladzijden van het Mirakelboek blijven onbeschreven. Maar de wonderen van schoonheid zijn gebleven.
Amersfoortse Koppelpoort (foto: J. Jimmink)
We beginnen ons programma om 10.15 uur met koffie in het museumcafé van Museum Flehite (ca 15 min lopen vanaf het station). We worden o.l.v. de hoofdconservator Onno Maurer en conservator Gerard Raven rondgeleid door de zalen met de rijke collectie. U ziet o.m. werken van de Amersfoortse kunstenaars Jacob van Campen, diens leerlingen Matthias Withoos en Paulus Bor. Daarna bezoeken we de 16de eeuwse Mannenzaal van het voormalige St. Pieter- en Blokland Gasthuis, waar u wordt opgenomen in de levende geschiedenis van 19de eeuwse gasthuisbewoners.
Er ligt een bootje voor ons klaar waarin we een vaartocht maken langs de mooiste plekjes van de stad (Amersfoort vierde in het jaar 2009 zijn 750ste verjaardag). Onderweg zal een verteller u wijzen op de pracht van o.m. de Muurhuizen, de Onze Lieve Vrouwetoren, de Koppelpoort, de kerken en bruggen met hun doorkijkjes.
Na drie kwartier gaan we aan wal bij Restaurant Het Moment voor een heerlijke warme lunch met een goed glas wijn.
's Middags maken we in twee groepen o.l.v. schrijfster Thera Coppens een wandeling over de Havik, het Hof (bezoek aan de Joriskerk met het graf van Jacob van Campen) de Appelmarkt en de Kamperbinnenpoort met als einddoel het hofje 'De Armen de Poth'.
Op deze rustieke, ommuurde plek lag ooit het pesthuis dicht bij de Rochuskapel. Gewoonlijk is de prachtige Regentenkamer uit de 16de eeuw met zijn rijke inventaris (werk van o.a. Paulus Bor) de bakkerij en de Celzusterenkamer niet voor publiek toegankelijk. Wij zullen alles rustig kunnen bekijken en uitleg krijgen van de Binnenvader. Na een bezoek aan de St. Rochuskapel wandelen we via Muurhuizen (geboortehuis Van Oldenbarnevelt, de Synagoge in de Drieringensteeg en het Mondriaanshuis) terug naar 't Zand.
In de Oud Katholieke Kerk op 't Zand, waarin zich o.m. schilderijen van Hendrik Bloemaert en Jan de Bray bevinden, kunt u genieten van de zang van Paula Bär-Giese en Francis Evers die, begeleid door de luit van Hans Meijer (zie www.musicksmonument.nl) de Amersfoortse legende van Margiet Ghisen tot leven brengen.
Na afloop van dit optreden kunt u de mirakelschrijn en het originele Mirakelpaneel bekijken. Bij mooi weer drinken we thee in de tuin en nemen ca 16. 45 uur afscheid.
NB Wilt u (als u lid van MJK bent) uw museumjaarkaart of andere kortingskaarten svp meenemen?
Routebeschrijving:
Naar Museum Flehite Westsingel 50: bij aankomst op het CS Amersfoort gaat u naar de hoofdingang aan de voorzijde van het station en slaat linksaf. Blijf deze straat volgen ook al verandert hij van naam. U komt dan op de stadsring uit. Steek bij de stoplichten over en loop langs het Stadhuis rechtdoor naar de Westsingel. Sla linksaf dan ziet u de witte brug naar Museum Flehite vanzelf liggen (vanaf het CS naar Flehite is ca 15 min lopen) .
Lees het artikel: Het mirakel van Amersfoort