In 1813 werd prins Willem Frederik van Oranje Nassau (1772-1843) de eerste soevereine vorst van Nederland. In 1815 vond zijn inhuldiging plaats tot koning Willem I van Nederland én België. Voor deze monarch zijn prachtige paleizen gebouwd, die bij de opstand in 1830 door de Belgen geconfisqueerd werden. Dat jaar bracht de kroonprins nog enkele dagen door in het Koninklijk Paleis op de Meir in Antwerpen, dat hij onder bedreiging van de rebellen moest ontvluchten. De Oranjes zijn er nooit meer teruggekomen. Maar het paleis werd onlangs gerestaureerd en vormt met zijn rijke interieurs het doel van onze Antwerpse dagtocht.

PaleisMeir

Foto: Copyright: Stefan de Wickere Erfgoed Vlaanderen

Programma:

9.00 uur: de gasten stappen op de touringcar bij CS Utrecht ( of op een andere locatie naar keuze). Om ca 10. 15 uur arriveren we bij Novotel Breda waar we koffie drinken. Op weg naar Antwerpen vertelt schrijfster Thera Coppens die in haar boek Sophie in Weimar veel aandacht aan de Belgische opstand besteedde, over het Oranjebewind in België. Hun paleizen in Brussel, Tervueren en Antwerpen waren verfraaid met schilderijen van Vlaamse meesters als Rubens, van Dyck en Jordaens.

11.45 uur: Aankomst bij het Rockoxhuis in de Keizerstraat te Antwerpen. In het Gulden Cabinet is een groot aantal meesterwerken te zien uit het Museum van Schone Kunsten dat een langdurige restauratie ondergaat. In dit intieme, voormalige woonhuis van Rubens' vriend burgemeester Rockox komen de schilderijen nog beter tot hun recht. Na de bezichtiging van het huis, de collectie en de historische tuin wandelen we naar een van de mooiste pleintjes van de stad : het Conscienceplein waar we van een Vlaamse lunch genieten bij de gemoedelijke brasserie 't Brantyser. Na de lunch wandelen we langs de OLV kathedraal naar het Paleis op de Meir. Hier zullen deskundige gidsen u rondleiden door de interieurs met wandbeschilderingen, gebeeldhouwde reliëfs, de balzaal en vorstelijk meubilair. Na afloop drinken we thee in de foyer van de Bourlaschouwburg in Antwerpen en keren terug naar Nederland.

Prijs afhankelijk van gebruik touringcar, keuze lunch etc. Voor individuele gasten bedroeg de prijs inclusief touringcar en lunch met wijn € 102

Vergeet niet uw paspoort mee te nemen.

venusrubens

 Foto: Copyright: Stefan de Wickere Erfgoed Vlaanderen

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top