Aan het eind van de negentiende eeuw deed Pauline van Waldeck Pyrmont als gemalin van Prinz Alexis zu Bentheim und Steinfurt haar intrede op Schlosz Bentheim. Haar zuster, koningin Emma, kwam hier vaak op bezoek.

img012

Koningin Emma en haar zuster Pauline Prinses van Bentheim und Steinfurt
(foto: met dank aan Prinz Oskar van Bentheim zu Steinfurt)

Het hoog op de rotsen gelegen slot, met zijn gotische spitsbogen, glas-in-lood vensters, torentjes en erkers vormt een ode aan de neogotiek, een bouwstijl die de illusie van de middeleeuwen oproept. Een eeuw eerder bloeide het neoclassicisme, die de grandeur van de Griekse en Romeinse oudheid weerspiegelt.

De neostijlen ontsprongen uit dezelfde bron: liefde voor de kunst en architectuur uit het verleden. Tijdens deze dagtocht leert u de twee neostijlen aan de hand van de mooiste voorbeelden kennen.

burgbenth

9.00 uur: onze touringcar vertrekt van CS Amersfoort. In het Mercure Hotel bij de A1 in Deventer drinken we koffie (9.45 uur). Hier kunnen de gasten uit het noorden en oosten van het land zich bij ons voegen.
Na de korte stop rijden we verder naar Schlosz Bentheim. We beklimmen de Burgberg met schitterend zicht over de slottuin. Prinz Oskar zu Bentheim und Steinfurt zal u persoonlijk verwelkomen met een inleiding. Daarna leiden twee Nederlands sprekende gidsen u rond door de neo gotische zalen. U ziet o.m. het slaapvertrek van koningin Emma, de eetzaal en de bibliotheek. Aan het eind van de rondgang bezoekt u de zeer oude Catharinakapel en geniet van het uitzicht vanaf de middeleeuwse toren.

img013

De Prinz von Bentheim zu Steinfurt die ons zal ontvangen op Schlosz Bentheim.

12. 45 uur: Per touringcar naar het Kurhaushotel in het Kurpark. Koningin Emma en prinses Wilhelmina behoorden tot de vele vorsten die in en rondom de geneeskrachtige bronnen ontspanning zochten. Na een heerlijke drie-gangen lunch met wijn in het nostalgische Kurhaus Restaurant rijden we 's middags naar Rijksmuseum Twenthe in Enschede, waar conservator Paul Knolle een boeiende inleiding zal houden. Daarna ziet u hoogtepunten uit de collectie met o.m. neo klassieke werken.

Na de rondleiding drinken we thee in het museumcafé en rijden via het Mercure Hotel/ Deventer terug naar Amersfoort (aankomst ca 18. 30 uur). Prijs in overleg.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top