Oorsprong van de Empire in het Allard Pierson Museum en het Paleis op de Dam
Toen Hortense koningin van Holland het Koninklijk Paleis op de Dam voor het eerst betrad, had haar gemaal koning Lodewijk het voormalige Amsterdamse Stadhuis laten renoveren en stofferen in de bevallige empire stijl.
Na een langdurige restauratie is het interieur in oude luister hersteld en zijn in elke zaal de zetels, bedden, kronen en pendules uit de tijd van Hortense te zien. Hier ontdekken we sfinxen, obelisken, lauwerkransen, kapitelen en mythologische voorstellingen die uit de Oudheid naar het Koninkrijk Holland (1806-1810) zijn overgewaaid.
Om te begrijpen waar de ontwerpers van de stijl ten tijde van het keizerrijk van Napoleon hun inspiratie vandaan haalden, moeten we terug naar de Oudheid. Op de Egyptische, Griekse en Romeinse afdelingen van het Allard Piersonmuseum in Amsterdam zijn alle empire - elementen terug te vinden.
's Morgens ontvangen we u om 10.15 uur in het gebouw Bijzondere Collecties naast het Allard Pierson Museum*, dat met zijn timpaan, pilasters en kapitelen in Grieks-Romeinse stijl werd gebouwd. U neemt de ingang van het gebouw Bijzonder Collecties dat ernaast ligt.
Na de koffie houdt Thera Coppens in het auditorium een lezing met powerpointbeelden over haar boek Hortense de vergeten koningin van Holland. We gaan deze dag op zoek naar de bronnen van de empire. Gespecialiseerde gidsen van het museum leiden onze groep rond waarbij we aan de hand van authentieke archeologische vondsten (vaatwerk, sieraden, terracotta's, ligbedden etc.) de kenmerken van de keizerstijl ontdekken.
Daarna wandelen we naar het bekende restaurant 'Die Port van Cleve' (1860) voor een heerlijke, warme lunch met een glas wijn.
's Middag gaan we naar het Paleis op de Dam. Daar wordt de groep gesplitst: Paul van Duin hoofdrestaurator meubelen van het Rijksmuseum vertelt de ene helft van onze groep over de restauratie van de bevallige stoelen, bedden, bergères en pendules terwijl Thera Coppens een 'wandelende lezing' houdt over het laatste, dramatische verblijf van Hortense in het Paleis op de Dam. U ziet daarbij haar slaapkamer, haar salon, de kamer van de kleine kroonprins, de troonzaal en natuurlijk de imposante marmeren Burgerzaal waar bals, recepties en werden gehouden en de opera La Vestale werd uitgevoerd.
Na een half uur wisselen we. Tot slot drinken we thee bij 'De Rode Leeuw' op het Damrak
Prijs ca € 72 p.p.
*Als u uit het CS komt blijft u rechtdoor lopen over het Damrak, langs de Dam het Rokin op. Bij de brug gekomen waar het ruiterstandbeeld van Wilhelmina staat, gaat u linksaf: u ziet het Allard Pierson Museum dan al liggen. Wandeling ca 15 min.
Lees alvast het artikel dat ik in Cachet over Hortense publiceerde.