In 1606 werd Rembrandt van Rijn geboren. Bij het zien van diens magistrale werken denken we er zelden of nooit aan, dat we tegen materialen aankijken die recht uit de schoot van Moeder Aarde komen. De meester schilderde met pigmenten als omber, gele oker, beenderzwart en azuriet. Deze pigmenten werden eerst gemalen, daarna door zijn leerlingen met een glazen loper gewreven en met lijnzaadolie vermengd tot verf. Want tubeverf werd pas eeuwen later uitgevonden. Fijn gemalen mineralen uit de grond, olie uit zaad en linnen van de vlasakker; dat is alles waar je naar kijkt als je voor een schilderij van Rembrandt staat. Maar wat je ziet is het leven, de emotie en de illusie van beweging die de magiër met verf er in legde. Tijdens deze historische dagtocht gaan we terug tot de kleurrijke kern van Rembrandts werk: zijn verf.

verfkast

Programma:

U wordt 's morgens om 10 uur met koffie ontvangen in Museum het Rembrandthuis te Amsterdam (vanaf het CS slechts 4 minuten per Metro) waar hij meer dan twintig jaar woonde en werkte.

In de aula zal - na een inleiding door Thera Coppens - de vermaarde kunsthistoricus Gary Schwartz, schrijver van o.m. het magistrale boek 'Rembrandt zijn leven, zijn werk', een boeiende voordracht houden. (Dit onder voorbehoud) Daarna kunnen de gasten met een audioguide het atelier, de slaap- en kunstkamer etc. van Rembrandts woning gaan bekijken (zie voor de actuele tentoonstelling: www.rembrandthuis.nl)

gary

Om 12. 30 uur wandelen we naar de touringcar. Onderweg kunt u kijken naar de TV film die Thera Coppens over de oude wijze van verfbereiding maakte. In het gerenommeerde restaurant 'De Hoop Op d'Swarte Walvis' dat prachtig is gelegen aan de Zaan genieten we van een heerlijke lunch met wijn.

verfmolen

's Middags bezoeken we De Kat, de laatste verfmolen van ons land waar molenaar Piet Kempenaar u zal demonstreren hoe de pigmenten die Rembrandt gebruikte werden gemalen, gewreven en met olie bereid. U kunt er alle oude pigmenten zien, de winkel bezoeken en wie wil mag de trap naar de zolder beklimmen om de zware molenstenen te zien draaien en het uitzicht te bewonderen. We wandelen over de Zaanse Schans o.m. langs de oliemolen en we bezoeken een tingieterij die gevestigd is in een koepeltje aan het water.

Om 16.00 uur drinken we thee in of op het terras van 'de Hoop Op d'Swarte walvis' en keren per touringcar terug naar Amsterdam.
Prijs in overleg.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top