Bij de opening (11 oktober 2012) van de Marten Toonder-tentoonstelling in het Letterkundig Museum te Den Haag verscheen de lang verwachte biografie van de vermaarde schepper van o.m. Heer Bommel en Tom Poes door Wim Hazeu.

omslagToonder

In dat jaar was het honderd jaar geleden dat Marten Toonder en zijn vrouw Phiny Dick werden geboren. Wim Hazeu hield dat jaar vele lezingen en historische dagtochten over Marten en Phiny. Het aangepaste groepsprogramma ziet er als volgt uit:

U wordt om 10.00 uur ontvangen in het Letterkundig Museum in Den Haag (ingang Koninklijke Bibliotheek, vlak naast CS met koffie en een Tom Pouce. Wim Hazeu spreekt hier op zijn bekende levendige manier over Marten Toonder, die zo graag de Walt Disney van Europa wilde worden en die veel, ook Tom Poes, dankte aan zijn vrouw Phiny Dick. Daarna bekijken we enkele Toonder-objecten uit de collectie van het letterkundig museum. Vervolgens rijden we per touringcar naar Leiden, de bakermat van Toonders werk en van zijn leven met Phiny. Er wordt een ca 45 minuten durende stadswandeling gemaakt, te beginnen bij de oude kazerne aan de Morspoort en het Galgewater waar hij zijn carrière begon, nabij de plek van Rembrandts geboortehuis.

Galgewater

Wim Hazeu leidt ons langs literaire plekken aan de mooiste Leidse grachten en staat stil bij de beroemde Hortus Botanicus, waar Marten Toonder Phiny ten huwelijk vroeg en waar hij inspiratie vond voor zijn latere scheppingen Kweetal en Pee Pastinakel.

Bij restaurant 't Fust staat 'een gezonde doch voedzame maaltijd' voor ons klaar met o.m. pastinaak en heerlijke huiswijn om op Marten Toonder te klinken.

Bommelzolder

Na de lunch rijden we naar het museum De Bommelzolder in Zoeterwoude waar Toonderkenner Pim Oosterheert ons een blik gunt in zijn unieke verzameling werken van en over Marten Toonder en Phiny Dick. Tevens zien we op dvd Adriaan van Dis de grootmeester van het stripverhaal interviewen.

Vervolgens steken we over naar Kaasboerderij Captein voor een drankje en kaas ter afsluiting van de Toonderdag. Ca 17.00 uur zijn we terug bij CS Den Haag.

Prijs in overleg.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Nieuw boek * Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top