image0088

Marie Cornélie
Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg 1824-1825

ISBN 9029073659

Uitgeverij Meulenhoff
1ste druk 2003.
4e druk

€ 39,99
Met heel veel kleurenfoto's van portretten, handschriften, en locaties, stambomen, registers en kaarten.

Lees het artikel: Marie Cornélie Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg 1824-1825 Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg 1824-1825

Lees het artikel: Marie Cornélie gravin Van Wassenaer Obdam

Lees het artikel: Een Hollandse gravin en haar kerkenbezoek te Sint-Petersburg

Lees het artikel: Sint Petersburg: Op reis naar een driehonderdjarige stad

Over de inhoud van het boek:

In 1824 hobbelt een kleine stoet reiskoetsen van het Koninklijk paleis te Brussel via de Duitse vorstendommen door polen naar het hof van tsaar Alexander I te Sint-Petersburg.

In de koetsen zitten kroonprins Willem van Oranje (de latere koning Willem II) en diens gemalin de Russische Tsarendochter Anna Pavlovna met hun gevolg.

Een der hofdames is de jonge Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam die, zonder dat men het weet, een uitvoerig dagboek schrijft. Ze schetst daarin herbergen vol wandluizen, wolven die de paarden bedreigen maar ook de rijke ontvangst aan het hof te Weimar. In Sint-Petersburg, waar ze ruim tien maanden blijven, geeft Cornélie een levendige beschrijving van het door protocollen beheerste hofleven, haar ontmoetingen met vorsten, schrijvers, componisten, de pracht van de Russisch-orthodoxe ceremoniën, het bittere lot van horigen en het lege, luxe bestaan van hofdames die op roetsjbanen trachten het monotone leven in het Winterpaleis te doorbreken.

Cornélies dagboek bleek door graaf Alfred zu Solms Sonnenwalde op Kasteel weldam bewaard te worden. Aafke Brunt, archivaris van het Huisarchief Twickel, vertaalde ze uit het Frans en verrichtte vooronderzoek.

Thera Coppens schreef het levensverhaal van de puissant rijke Cornélie, dat zich afspeelt in een grillig tijdperk: ze wordt geboren ten tijde van de Bataafse republiek, groeit op onder Lodewijk napoleon, ziet keizer Napoleon over het Voorhout schrijden en wordt tenslotte trouw onderdaan van koning Willem I en II van Oranje.

APstraat2

Marie Cornélie, waarin het dagboek van de avontuurlijke reis integraal is opgenomen, is een meeslepend verhaal vol verbijsterende, wrede en vaak ontroerende momenten uit het particuliere leven van de Romanovs, de Oranjes en de van Wassenaers.

Muziek van Marie Cornélie

Marie Cornélie hield tijdens haar reis naar Sint Petersburg ook een Album Amicorum bij, waarin ze tal van composities noteerde van bekende en onbekende componisten die ze onderweg ontmoette. Paula Bär-Giese zingt deze liederen en begeleidt zichzelf daarbij op de pianoforte (www.musicksmonument.nl). In combinatie met de lezing en lichtbeelden van Thera Coppens is dit een avond- of middagvullend programma dat al op veel historische locaties (o.m. Kasteel Twickel, de Grote Kerk in Den Haag, Waalse kerk en de Schouwburg in Breda, NPB kerk in Baarn en het Stadhuis in Naarden) veel succes oogstte. Neem voor lezingen met concerten contact op met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en/of met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Rouwbord voor Marie Cornélie

rouwbordFoto: met dank aan Dirk Lammersma

Dirk Lammersma van antiquariaat Interboek in het oosten van het land stuurde me deze foto van een rouwbord in een kerkje in Lage, net over de Duitse grens. Een 'Totentafel' vervaardigd BY DEN DOOD VAN M. C. GRAVINNEN VAN WASSENAER LAATSTE AFSTAMMELING VAN DEN ADMIRAAL VAN WASSENAER OBDAM EN ECHTGENOTE VAN J. D. C. BARON VAN HEECKEREN VAN WASSENAER.

De gravin tevens Vrouwe van Lage, die in 1850 diep betreurd in Den Haag op het Lange Voorhout overleed, liet bewondering, dankbaarheid en liefde na. Op het rouwbord is in goudkleurige letters in twee talen een aangrijpend gedicht geschreven. Helemaal in de poëziestijl van haar dagen begint de dichter met een oproep: 'Ween! Ween! Ja ween! Met Delden. De Vrouwe van Wassenaer is niet meer..'
Ik wil u de complete Nederlandse tekst niet onthouden:

rouwbordMarieCornelie

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top