We gaan een vaartocht maken over een van de mooiste rivieren van ons land: de IJssel. De oude Hanzesteden speelden al voor de uitvinding van de boekdrukkunst een glansrol in de boekenwereld toen kloosterlingen met veel geduld oude teksten op perkament verluchtten met een weelde aan lentebloemen, initialen en prenten. Dankzij de librijen van kloosters en scholen bleven de mooiste handschriften en vroege drukken in hun lederen banden bewaard.

uitnodiging

Programma:
U wordt 's morgens om 10 uur ontvangen in de pauwenzaal met wandbeschilderingen van Hotel Restaurant Eden aan de 's-Gravenhof in Zutphen. Dit historische pand ligt op ca 15 minuten loopafstand van het NS Zutphen en nabij de IJsselkade, waar ruime parkeergelegenheid is.
Na de koffie en een korte inleiding door Thera Coppens brengen we een bezoek aan de prachtige zestiende eeuwse Walburgiskerk. Hoogtepunt vormt een rondleiding door de librije, waar zeldzame boeken op de originele lectrijnen liggen. Door het historische hart wandelen we naar de IJsselkade, waar de 'Organza' ligt aangemeerd. Tijdens een schitterende tocht over de rivier wordt de lunch geserveerd.

librije

De librije in de Walburgiskerk te Zutphen 

's Middags gaan we in Deventer aan wal. In de voormalige kloostergebouwen van de Zusters des Gemene Levens, volgelingen van de veertiende eeuwse Deventer boeteprediker Geert Grote, is de Athenaeumbibliotheek gevestigd. Hier wordt een schat aan Middeleeuwse handschriften en vroege drukken bewaard. Speciaal voor onze gasten zal men ( onder voorbehoud) een aantal zeldzame verluchte boeken en handschriften uit de kluis tevoorschijn halen en er over vertellen.

Thera Coppens maakt met u een wandeling langs de mooiste historische monumenten van deze oude IJsselstad. Daarna gaan we weer aan boord van de 'Organza'. Tijdens de ca twee uur durende terugvaart naar Zutphen wordt thee geserveerd. Aankomst ca 16.00 uur op de IJsselkade van Zutphen. Prijs in overleg.

N.B. Omdat we het schip moeten afhuren is deze tocht alleen geschikt voor een grotere groep gasten (ca 57 personen)

Klik hier om het artikel te lezen dat ik in Nouveau schreef over de betovering van oude boeken.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top