In de Goudse Sint Janskerk - met zijn 123 m lengte de grootste kerk van de Lage Landen - bevinden zich wereldberoemde gebrandschilderde ramen die jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen-en buitenland trekken. Het natuurlijk lichtspel op de veelkleurige glazen heeft een betoverend effect. Elk glas is een Bijbels, historisch en genealogisch verhaal dat zich laat 'lezen' als een boek. Uitgaande van één der mooiste Goudse gebrandschilderde vorstenportretten - dat van landvoogdes Margaretha van Parma - hebben we een programma samengesteld waarin u alle aspecten van de Hollandse glaskunst op unieke wijze van nabij leert kennen.

goudseglazen1           goudseglazen2

Programma:

10 uur: Verwelkoming op het laat gotische Goudse Stadhuis met koffie. In de historische trouwzaal houdt Thera Coppens (onlangs heeft de Stichting Fonds Goudse Glazen haar lezing in cahier uitgegeven) een voordracht over het leven van landvoogdes Margaretha van Parma en haar verschijning op glas 23 in de Goudse Sint Jan. In dit Stadhuis ziet u oorspronkelijke zestiende eeuwse wandtapijten.
11.30 uur: Begin van de levendige rondleiding in de Sint Janskerk door Henny van Dolder (ze publiceerde veel over de Goudse Glazen en is werkzaam op het archief van de Sint Janskerk) Advies: neem een verrekijker of toneelkijker mee.
12. 45 uur: In de overwelfde 15de eeuwse Burgerzaal onder het Stadshuis staat een warme, Hollandse lunch klaar met o.m. Goudse kaassoep en een glas wijn.

goudadrieluik

's Middags maken we een korte wandeling langs de mooiste monumenten en bieden u daarna de unieke kans achter de schermen van de beroemde glazen te kijken: met speciale toestemming bezoeken we de kluis waarin de cartons (ontwerptekeningen op ware grootte) op klimatologisch verantwoorde wijze bewaard worden. Het carton van Margaretha zal speciaal voor ons worden ontrold. Ook bezoeken we de orgelzolder vanwaar u de glazen op ooghoogte ziet. De organist laat de stem van het orgel klinken, terwijl hij over de bouw en historie vertelt.

15.30 uur: Bezoek aan de kapel van het voormalige Catharinagasthuis - thans museum - waarin zich de oorspronkelijke altaarstukken bevinden die voor de Reformatie in de Sint Jan te zien waren. Een medewerker van het Museum Catharinagasthuis zal u persoonlijk langs het werk van de Goudse schilders uit de 16e en 17de eeuw rondleiden. Na afloop drinken we thee in het museum.
Prijs in overleg

Lees het artikel Margaretha van Parma in Oudenaarde en op de Goudse glazen

Lees het artikel Bloody Mary op het koningsglas in Gouda

Lezing: Antonius Mor, hofschilder van Karel V en zijn Utrechtse relaties op de Goudse glazen

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

* Hofjapon van Prinses Sophie * Bonaparte * Caesar aan de Amstel

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top