Antonius Mor vz

Antonius Mor
Hofschilder van Karel V

Met 24 kleurenfoto's en ruim 50 zwart wit afbeeldingen

ISBN 90 6801 291 6

Uitgeverij de Prom

Antonius Mor werd ca 1517 aan de Utrechtse Oudegracht geboren als zoon van een wolverver. Omdat hij andere talenten had dan zijn vader werd hij in de leer gedaan bij de beroemde kanunnik Jan van Scorel. Ruim dertig jaar later was hij de meest gevierde portretschilder aan het keizerlijk hof te Brussel en werd hij vergeleken met de grote Venetiaanse schilder Titiaan.

In opdracht van keizer Karel V reisde de 'Vlaamse Titiaan' o.m. naar Genua, Rome, Madrid en Lissabon om portretten te schilderen van de keizerlijke familieleden in hun luisterrijke paleizen. Na elke avontuurlijke reis keerde Mor terug naar Utrecht bij zijn vrouw en kinderen.

Kort voor zijn troonsafstand ontbood keizer Karel V Antonius Mor in Brussel en vroeg hem een portret te schilderen van koningin Mary Tudor Bloody Mary , dat nu tot de topstukken van Museum del Prado in Madrid behoort.

Mor - internationaal bekend als Antonio Moro - slaagde er in met zijn penseel door te dringen in de psyche van zijn model. Zijn genadeloze weergave van het gelaat van de wrede hertog van Alva of dat van de gesloten prins Willem van Oranje wekt na eeuwen nog emoties op.

De biografie is geschreven tegen het panoramisch decor van de ontluikende renaissance in de Lage Landen. Hoewel er een gedegen studie van meer dan dertien jaar aan ten grondslag ligt, leest het boek als een roman.

Lees het artikel: Anonius Mor Hofschilder van Karel V

Lees het artikel (lezing): Antonius Mor, hofschilder van Karel V, en zijn Utrechtse relaties op de Goudse Glazen

Lees het artikel: Margaretha van Parma in Oudenaarde en op de Goudse glazen

Lees het artikel: Bloody Mary op het koningsglas in Gouda

Lees het artikel: Titiaan

Lees het artikel: Karel V en zijn Habsburgse lip

Van hofdwerg tot tuinkabouter

In mijn boek 'Anton Mor, hofschilder van Karel V' staat dit fascinerende schilderij van de hofdwerg van Granvelle, die naast de hond van de kardinaal is geplaatst.

Mordwerg

Zijn volwassen gezicht met de ernstige uitdrukking vormt zo'n tragisch contrast met zijn bespottelijke formaat, de kleding met het puntmutsje en het veel te grote zwaard, dat je er treurig van wordt. In die tijd heb ik me verdiept in de geschiedenis van de hofdwergen in de zestiende eeuw. Toen we onlangs een lezende tuinkabouter cadeau kregen, moest ik opeens weer denken aan het artikel dat ik lang geleden in het NRC schreef: Van hofdwerg tot tuinkabouter. Het onderwerp houdt me nog altijd bezig.

 OmslagSuzanne


 johanna en margaretha klein  

  OmslagSuzanne   

 OmslagSophie    

 omslaghortense

E OmslagSuzanneHistorisch Toerisme Bureau

Presentatie nieuwe boek * Verborgen verleden van Nederland *

Gruuthuusmuseum in Brugge * De schatkamer is geopend *

Rembrandts leraar 

zilverenkoets2

 Tromplaan 7A 3742 AA Baarn T. 035 5422091 E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Go to top